nieuws

Gemeenten voor hogere leeftijd alcoholverkoop

Café

Zestig tot 70 procent van de gemeenten is voorstander van een een landelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende dranken. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag naar aanleiding van een publicatie in het blad Binnenlands Bestuur.

Gemeenten voor hogere leeftijd alcoholverkoop

Het gaat vooral om plattelandsgemeenten en grote steden, die veel problemen ervaren met jongeren die veel alcohol gebruiken.

Dat wil niet zeggen dat de rest van de gemeenten tegenstander is van het verhogen van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar. ‘Die hebben minder problemen, voor hen is het minder relevant’, aldus een woordvoerder van de VNG.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat juist de gemeenten op het platteland de problemen zouden kunnen aanpakken door de zuipketen te sluiten. ‘In de horeca wordt slechts 15 procent van de verkochte alcohol geschonken, waarbij de regels duidelijk zijn’, aldus KHN-woordvoerder Joris Prinssen.

Reageer op dit artikel