nieuws

‘Herkomstbescherming Belgisch bier nodig

Café

Belgische bieren moeten een herkomstbescherming krijgen. Alleen zo kunnen kleine brouwerij opboksen tegen de grote jongens, waaronder biergigant InBev. Dat vindt commercieel directeur José Desmet van de kleine West-Vlaamse brouwerij Bavik.

‘Herkomstbescherming Belgisch bier nodig

‘Hoegaarden in Jupille brouwen is nog maar de eerste stap. InBev beseft dat “Belgisch bier” een sterk merk is, maar wil het zo goedkoop mogelijk brouwen in het buitenland’, aldus Desmet in Het Laatste Nieuws. Bavik is onder meer bekend van Wittekerke, Petrus en Kuurnse Witte.

Volgens Desmet worden Amerikaanse consumenten misleid met de term ‘Belgian style’. Ze denken dan dat het hierbij om echt ‘Belgisch bier’ gaat dat in België wordt gebrouwen. In werkelijkheid wordt ‘Belgian style’ buiten de landsgrenzen van België gemaakt.

‘Dat kan toch niet?’, aldus Desmet. ‘Zelfs een product als feta heeft tegenwoordig al een herkomstbescherming. Maar in België gooien we onze eeuwenlange biergeschiedenis zomaar te grabbel.’

Brouwerij Bavik deed tevergeefs meerdere pogingen de politiek warm te maken voor een herkomstbescherming, zeg maar een ‘appellation controlée’ op bier. ‘InBev gebruikt zijn politieke invloed. Denk maar aan Jean-Luc Dehaene die in hun bestuursraad zit. Of is het toeval dat ik geen reactie krijg wanneer ik politici mijn ideeën toestuur?’

DeSmet: ‘Ook onze brouwersfederatie is monddood. Meer dan 70 procent van haar inkomsten krijgt die van InBev. België zal pas veel te laat beseffen welk drama die gigant met zijn verborgen agenda aanricht’.

Reageer op dit artikel