nieuws

Horecaman krijgt negen jaar cel voor gijzeling

Café

De rechtbank in Almelo heeft negen jaar gevangenisstraf opgelegd aan horeca-ondernemer Ahmet O., die in juni vorig jaar een wethouder en vier anderen gijzelde in het stadhuis in Almelo. De rechtbank veroordeelde hem voor vrijheidsberoving van het vijftal, maar sprak de horecaman vrij van poging tot moord.

Horecaman krijgt negen jaar cel voor gijzeling

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeventien jaar cel geëist. Volgens justitie zou O. (42) hebben gehandeld uit wanhoop over zijn financiële situatie. Volgens de horecaman zelf was hij door de gemeente onrechtvaardig behandeld, wat een extreme stresssituatie zou hebben veroorzaakt.

De rechtbank is van oordeel dat van psychische overmacht geen sprake was en dat het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld nog geen vrijbrief voor zijn daden was. ‘Hij had daarvoor geëigende wegen moeten bewandelen’, aldus de rechtbank.

Café de Rechter

Van een gijzeling in formele zin was volgens de rechtbank geen sprake aangezien O. tijdens zijn daad geen duidelijke eis naar voren had gebracht. In plaats daarvan heeft O. de vijf personen illegaal van hun vrijheid beroofd.

Voordat hij de wethouder en ambtenaren vasthield op het stadhuis, stak O. zijn café De Rechter en auto in brand. Ook daarvoor is hij veroordeeld.

Reageer op dit artikel