nieuws

‘InBev werkt aan miljardenbod op Anheuser

Café

De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev werkt aan een overnamebod ter waarde van 46 miljard dollar (29,2 miljard euro) op de Amerikaanse rivaal Anheuser-Busch. Dat meldde de zakenkrant Financial Times vrijdag op zijn website.

‘InBev werkt aan miljardenbod op Anheuser

Volgens bronnen rond de zaak wil de op een na grootste bierbrouwer ter wereld een bod uitbrengen van 65 dollar per aandeel, maar is InBev nog niet klaar ‘om de knop in te drukken’.

InBev zou eerst een vriendelijk bod willen voorleggen in een brief aan Anheuser-topman August Busch en daarna het bestuur van Anheuser willen benaderen. Als dat bod wordt geweigerd, zal InBev direct naar de aandeelhouders stappen. InBev noch Anheuser wilde reageren op het bericht.

InBev, brouwer van onder meer Hoegaarden en Stella Artois, zou al een financieringsregeling van 50 miljard dollar hebben afgesloten met de banken JPMorgan Chase en Santander voor de overname.

Exclusieve importeur

Een combinatie van InBev en Anheuser, meest bekend van Budweiser, zou resulteren in een bedrijf met een beurswaarde van bijna 100 miljard dollar en een jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljard dollar.

Op de beurs in New York werd positief gereageerd op het bericht. Het aandeel Anheuser steeg met 8 procent naar een stand van meer dan 57 dollar. InBev verloor op de beurs in Brussel 3 procent in waarde.

De speculaties over een fusie van InBev en Anheuser doen al jaren de ronde. Volgens analisten passen de twee bedrijven geografisch goed bij elkaar. Anheuser is de exclusieve importeur van bieren van InBev in de Verenigde Staten, terwijl Anheuser door een fusie betere toegang zou krijgen tot Europa en Zuid-Amerika. Het jaarlijkse productievolume van de twee bierbrouwers bedraagt ongeveer 350 miljoen hectoliter.

Superbelegger

InBev, dat ook bekend is van Leffe, Jupiler, Hertog Jan, Dommelsch en Beck’s, ontstond in 2004 uit de fusie van het Belgische Interbrew met het Braziliaanse Ambev. Het concern werd vorig jaar van de troon gestoten als ’s werelds grootste bierbrouwer gemeten naar volume door het Britse SABMiller. SABMiller nam eerder dit jaar Grolsch over voor 816 miljoen euro.

De op een na grootste aandeelhouder van Anheuser is de superbelegger Warren Buffett. Die bezit 35,6 miljoen aandelen ofwel 5 procent. De grootste aandeelhouder van de bierbrouwer uit St. Louis, Missouri, is de Britse bank Barclays met 43,7 miljoen aandelen.

Reageer op dit artikel