nieuws

Jopen komt met begrafenisbier

Café

Jopen heeft in opdracht van Gero Publishing, een uitgever van rouwdrukwerk, het historische begrafenisbier ‘Loof’ opnieuw gebrouwen. Loofbier is een replica van een stadsbier uit Haarlem en is gebrouwen volgens het brouwerskeur, een gemeentelijk voorgeschreven recept, uit 1501.

Jopen komt met begrafenisbier

Loof is een 6,8 procent drie granen bier met een dubbele hopgave. Vroeger werd op het platteland een groevemaal gehouden bij begrafenissen. Daarbij werd groevebier, een speciaal gebrouwen bier, aan tafel met milde hand geschonken. Vrienden en verwanten werden op het groevebier of loofbier genodigd. Wanneer de overledene bij het groevemaal werd geprezen, sprak men van loofbier.

Vandaag de dag wordt Loofbier met elkaar gedeeld door vrienden en verwanten op bijzondere momenten waarbij we stilstaan bij herinneringen, afscheid nemen of juist de toekomst. Loofbier is gebotteld in een 75cl fles om sámen aan tafel te nuttigen.

Reageer op dit artikel