nieuws

Kamer wil uitleg online drankverkoop

Café

Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP wil van minister Ab Klink (Volksgezondheid) weten of en hoe controle op drankverkoop aan jongeren via internet mogelijk is. De fracties zijn het nog niet met elkaar eens over de eventuele oplossingen en realiseren zich dat controle moeilijk zal zijn.

Kamer wil uitleg online drankverkoop

Op dit moment kunnen jongeren via internet eenvoudig aan wijn en bier komen, klaagde de Koninklijke Slijters Unie eerder dit jaar. Er wordt bij online bestellingen niet gecontroleerd op leeftijd.

Wijnverkoper

Onlangs beoordeelde de Voedsel en Waren autoriteit (VWA) een klacht van de branchevereniging als ongegrond, omdat de wijnverkoper opereerde vanuit een gesloten ruimte, namelijk een kantoortje. En dat mag als het niet om sterke drank gaat, aldus een woordvoerster. Voor sterke drank is een vergunning nodig.

Drank- en Horecawet

De SP vindt dat het huidige vergunningensysteem voor de verkoop van alcohol moet worden uitgebreid. Ook supermarkten en online shops moeten wat de SP betreft zo’n vergunning aanvragen. Maar over de controle breekt de partij nog het hoofd. Misschien biedt het digitale identificatiesysteem DigiD een oplossing, zei Renske Leijten.

Dit najaar bespreekt de Kamer de nieuwe Drank- en Horecawet.

Reageer op dit artikel