nieuws

Kerk komt naar de kroeg

Café

Als mensen liever naar de kroeg dan naar de kerk gaan, komt de kerk ook naar de kroeg. Met dat beeld voor ogen gaan pastoor John Dautzenberg en kapelaan Theo Miedema uit het Limburgse dorp Tegelen zeven bijeenkomsten houden in vier cafés.

Kerk komt naar de kroeg

De drankgelegenheden staan in Tegelen, Belfeld en Steyl, kerkdorpen van de gemeente Venlo. Miedema bevestigde dinsdag een bericht daarover in dagblad De Limburger. ‘De mensen komen meestal alleen nog met uitvaarten, of met Pasen en Kerstmis in de kerk’, zegt Miedema. ‘Daarbij kunnen wij, priesters, hen niet veel meegeven over het geloof. In het café kunnen we dat misschien wel.’

Dichter bij de mensen komen

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 25 november in grandcafé Staccato in Tegelen. Het idee is uit Engeland komen overwaaien. ‘Doel is dichter bij de mensen komen op neutraal gebied’, zegt de 39-jarige kapelaan. ‘We willen dat mensen er praten over hun ervaring en beleving rond geloofskwesties. Mensen weten heel weinig van het geloof. Wij bieden hun gesprekstof, ook in de vorm van een dvd, die tijdens de sessies wordt vertoond’, zegt hij.

Verlossen uit isolement

De initiatiefnemers hopen mensen ook uit een isolement te halen. ‘Er is veel eenzaamheid’, weet Miedema. ‘De heilige mis spreekt veel mensen niet aan. Daardoor blijven ze verstoken van uitleg over het geloof. Want buiten de mis zijn er haast geen mogelijkheden om over het geloof na te denken. Misschien dat de kroeg een oplossing biedt.’

Reageer op dit artikel