nieuws

KHN tegen oproep verhogen leeftijdsgrens alcohol

Café

De leeftijdsgrens voor het kopen van alle soorten alcohol moet omhoog naar 18 jaar. Daartoe hebben instituten als Trimbos en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en meerdere gemeenten opgeroepen. KHN pleitte juist voor niet nog meer regels maar voor een integraal alcoholbeleid.

KHN tegen oproep verhogen leeftijdsgrens alcohol

De instituten deden de oproep tijdens een gesprek met voor- en tegenstanders van de maatregel in de Tweede Kamer. Het gesprek was een initiatief van de ChristenUnie.

KHN was ook bij de overlegsessie aanwezig. De horecaorganisatie pleitte voor een integraal alcoholbeleid waarbij alle betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen. Volgens KHN moet de overheid die samenwerking stimuleren en faciliteren en juist geen nieuwe regeltjes opleggen, zoals het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18.

KHN ziet alleen nut in verdere regelgeving ‘wanneer dat een bewezen bijdrage levert aan het doel: een verantwoorde verstrekking van alcohol.’

Handhaven in zuipketen

De organisatie pleit daarnaast voor betere handhaving van de huidige regels. ‘De overheid moet handhaven. Niet alleen in de horeca maar ook op de lastige plekken zoals de hokken en keten.’

Volgens het Rob Bovens van het Trimbos Instituut is er juist geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het behouden van de huidige leeftijdsgrens. Wim van Dalen van STAP stelt dat er alleen maar economische argumenten zijn. ‘Een verhoging van de leeftijdsgrens kost de brancheorganisaties miljoenen, daarom houden zij het tegen.’

De Tweede Kamer praat dinsdag en woensdag over de wijzigingen in de Drank- en Horecawet.

Reageer op dit artikel