nieuws

Koffieverslaving genetisch bepaald

Café

Koffieverslaving zit in je genen. De verslaving aan het voor de horeca zo belangrijke kopje koffie is te wijten aan een gen dat ook een rol speelt bij verslavingen aan bijvoorbeeld morfine en cocaïne.

Koffieverslaving genetisch bepaald

Dit heeft een internationale groep onderzoekers onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum geconcludeerd. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevend medisch tijdschrift Molecular Psychiatry, meldde het Rotterdamse instituut maandag.

Koffieverslaving wordt gezien als een goedaardige vorm van verslaving. Koffiedrinkers verlangen naar koffie en hebben ontwenningsverschijnselen bij onthouding, zoals hoofdpijn.

Ook de hoeveelheid koffie die iemand kan drinken is bepaald door de genen. De lever maakt eiwitten aan om de cafeïne uit koffie te verwerken. Deze eiwitten bepalen hoeveel koffie iemand kan drinken en verwerken.

Koffie lijkt ook beschermend te zijn tegen de ziekte van Parkinson en een hoge bloeddruk. Hier wordt nader onderzoek verricht.

Reageer op dit artikel