nieuws

Kooistra wil vrijere biermarkt

Café

Horecatycoon Sjoerd Kooistra pleit voor een vrijere biermarkt. Kooistra vindt dat Nederland de Amerikaanse wetgeving moet volgen en dat het voor cafés juist verplicht wordt om bier van diverse brouwers op de tap te hebben.

Kooistra wil vrijere biermarkt

Volgens Kooistra zit de markt voor bierleveranties aan de horeca muurvast. ‘Er wordt wel gezegd dat de markt geliberaliseerd is, maar dat is niet zo. De markt is nog lang niet vrij’, aldus Kooistra in Het Financieele Dagblad.

Kooistra vindt dat de wetgeving naar Amerikaans voorbeeld moet worden veranderd. Dit houdt in dat cafés verplicht zijn bier van verschillende brouwers aan te bieden.

‘Ik ben voorstander van keuze bieden. Ik wil gewoon bier van verschillende brouwers tegelijk aan de tap, zodat de consument kan kiezen wat hij wil’, stelt Kooistra, die jaarlijks goed is voor 15 miljoen biertjes in zijn bedrijven.

De Europese Commissie houdt de bierbrouwers goed in de gaten maar stelt dat het op dit moment redelijk is een brouwer, die een pand bezit of huurt, de exploitant kan dwingen drank alleen bij hem te kopen.

Reageer op dit artikel