nieuws

Kritiek op Starbucks door salaris topman

Café

De raad van bestuur van Starbucks moest zich afgelopen week verantwoorden voor het salaris van CEO Howard Schultz. Hij kreeg een salaris van 12 miljoen dollar, terwijl binnen het bedrijf flink gesneden is.

Kritiek op Starbucks door salaris topman

De verantwoording van de raad van bestuur kwam na vragen van investeerders en aandeelhouders. Zij waren kritisch over het salaris van Schultz, die in januari 2009 terugkeerde naar Starbucks. Het bedrijf zat in de problemen en Schultz werd beschouwd als redder.

Sinds die tijd zijn honderden vestigingen van Starbucks verdwenen en is er 19 procent minder personeel in dienst. Starbucks zag zijn kosten dalen met 580 miljoen dollar, terwijl er per aandeel 21 procent meer verdiend werd, gedurende fiscaal 2009. De winst steeg met 24 procent naar 390 miljoen en de aandelenwaarde steeg met 40 procent tot bijna 20 dollar per aandeel.

Het salaris van de CEO bestaat uit een basissalaris en aandelen. Die laatste zijn nu 9,5 miljoen euro waard; bijna 80 procent van zijn totale compensatie. Daarbovenop kwam nog een bonus van 1 miljoen wegens excellente prestaties en 1,3 miljoen basissalaris.

De raad meent vindt Schultz’ salaris gerechtvaardigd door zijn goede prestaties, die alle verwachtingen overtroffen. ‘Ondanks de extreme uitdagingen om het bedrijf te leiden in een periode van economische crisis, leidde hij het bedrijf naar sterke financiële resultaten. Hij verbeterde de transformatie van Starbucks en keerde terug naar betrouwbare, duurzame groei met behoud van onze waarden en leidende principes.’

Reageer op dit artikel