nieuws

‘Maak fooien nooit verplicht

Café

Een fooi mag nooit verplicht zijn. Ook mag het salaris van een medewerker nimmer afhankelijk zijn van een fooi. Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt overigens dat fooien moeten worden afgeschaft.

‘Maak fooien nooit verplicht

Dat blijkt uit een onderzoekje van De Telegraaf onder bijna vierduizend deelnemers van de rubriek Stelling van de Dag op de site van de ochtendkrant. Op de stelling ‘schaf de fooi af’ reageerde 63 procent met ja en 35 procent met nee.

43 Procent van de deelnemers geeft aan het moeilijk te vinden om de hoogte van de fooi te bepalen. Bijna een kwart houdt het in een restaurant op 5 procent, iets minder dan 23 procent op 10 procent. Bijna de helft laat de fooi afhangen van de bewezen diensten.

Ruim de helft van de respondenten vindt het overigens niet eerlijk dat er fooien zijn. Dit omdat de ene beroepsgroep, zoals in de horeca, wel zo’n extraatje krijgt en de andere, bijvoorbeeld winkelpersoneel, niet.

Reageer op dit artikel