nieuws

Nederland grijpt naar waterpijp

Café

De waterpijp wint in Nederland snel aan populariteit. De online verkoop explodeert en veel horecagelegenheden plaatsen een waterpijp in hun zaak als lokkertje. Want hij valt niet altijd onder het rookverbod.

Nederland grijpt naar waterpijp

Dit meldde het Algemeen Dagblad dinsdag. De Voedsel en Warenautoriteit zegt na navraag van Missethoreca.nl dat de waterpijp wel degelijk onder de tabakswet valt. ‘Mits er tabak wordt gebruikt. Er zijn namelijk ook tabaksloze kruidenmixen verkrijgbaar en die mogen gewoon worden gebruikt,’ zegt Esther Filon, woordvoerder van de VWA.

Tabak in horeca

‘Als onze controleurs waterpijpen tegenkomen tijdens de reguliere inspecties, controleren ze wat er wordt gerookt. Is er sprake van tabak, dan maken ze gewoon een boeterapport op.’

Hoeveel waterpijpen al zijn bekeurd, kan de VWA niet aangeven. ‘Dat houden we niet specifiek bij.’ De VWA komt de waterpijp ‘wat meer’ tegen in reguliere cafés, buiten de gebruikelijke locaties als theehuizen om. Maar spreekt niet van een grote opmars. ‘Het is een kleine toename.’

Reageer op dit artikel