nieuws

Nederland heeft eerste pilsbrouwwedstrijd

Café

De drankindustrie heeft een primeur: een pilsbrouwwedstrijd. De competitie is opgezet door bierbrouwerij Brand en bierconsumentenvereniging Pint. Het pils van de winnaar wordt gebrouwen door Brand en komt zelfs beschikbaar voor consumenten.

Nederland heeft eerste pilsbrouwwedstrijd

De uitdaging om het lekkerste pils van Nederland te brouwen wordt aanvaard door ongeveer zestig hobbybrouwers. Voor hen is de competitie dan ook specifiek bedoeld, aldus organisatoren Brand en Pint (Promotie INformatie Traditioneel bier).

Het winnend pilsrecept zal eenmalig door de Brand bierbrouwerij gebrouwen en afgevuld worden. Mitra slijterijen en Jan Linders supermarkten zetten het unieke pils zolang de voorraad strekt exclusief in de schappen. Naar verluidt komt het ook beschikbaar voor de horeca.

Week van het Nederlandse Bier

Eind april moet hun brouwsel ingeleverd worden, waarna het pils door een deskundige jury getest wordt. Op 12 mei – tijdens de Week van het Nederlandse Bier – volgt de finale op de Brand bierbrouwerij in Wijlre.

De opdracht aan de hobbybrouwers luidt als volgt: Brouw een ondervergist, helder, licht gekleurd pils met een alcoholgehalte rond de 4,5-5 procent. De rest mag elke hobbybrouwer vrij invullen.

Bijzonder pils

Volgens Brand en Pint vergeet men in ons land bijna hoe bijzonder een pilsje eigenlijk is. ‘Het is het moeilijkste speciaal bier dat er is’, vindt Jeroen Carol-Visser, voorzitter van PINT zelfs. ‘Het is enorm lastig om een mooi helder pils van goede kwaliteit te brouwen.’

Peter van Besouw, directeur van de Brand bierbrouwerij in Wijlre is dat met hem eens. ‘Pils is een heel schoon product. De kleinste afwijkingen vallen onmiddellijk op. Er is veel kennis en vakmanschap nodig om constant dezelfde kwaliteit bier te brouwen.’

Van Besouw: ‘Het kost ons op de brouwerij drie maanden om de ingrediënten te leren kennen, ze perfect op elkaar af te stemmen, zodat elk pilsje dat de brouwerij verlaat exact hetzelfde smaakt. Veel mensen realiseren zich dat niet. Daarom gooi ik mijn ketels open en ben ik zeer benieuwd naar het resultaat. ’

TV Limburg gaat de hobbybrouwers volgen. De kijkers ervaren op die manier wat er allemaal komt kijken bij het brouwen van een goed glas pils, tegen welke problemen de brouwers aanlopen en hoe die eventueel met hulp van de ervaren brouwmeesters uit Wijlre worden opgelost.

Reageer op dit artikel