nieuws

Omzet Apeldoornse horeca bijna gehalveerd

Café

Horecaondernemers in Apeldoorn hebben op Koninginnedag een omzetverlies geleden van ‘dertig tot veertig procent’. De verwachting is dat er horecaondernemers in problemen komen door de vroegtijdig stopzetting van de activiteiten en de bedrukte sfeer als gevolg van de aanslag op de Koninklijke familie.

Omzet Apeldoornse horeca bijna gehalveerd

Dat zegt Dick Veldhuis, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Apeldoorn tegenover MissetHoreca.nl.

‘Het was een trieste dag. Een dag vol treurnis, ook voor ondernemers en bezoekers. Ik denk dat horecaondernemers dertig tot veertig procent minder omzet hebben behaald. Maar het leed is veel belangrijker dan het omzetverlies’, zegt een nog immer aangeslagen Veldhuis, vier dagen na het drama in Apeldoorn.

Mooi gebaar van Sligro

Veldhuis: ‘Donderdag om kwart voor vier zijn alle feestelijkheden afgelast. We zijn als ondernemers bij elkaar gekomen en hebben besloten te stoppen met festiviteiten in onze kroegen. Om tien uur ’s avonds was alles dicht’.

Het forse omzetverlies, in sommige gevallen oplopend tot bijna een halvering van de normale Koninginnedag-omzet, kan verstrekkende gevolgen hebben. ‘Ik verwacht dat er ondernemers in problemen komen door het gemis aan omzet’.

Veldhuis zegt dat horecagroothandel Sligro niet verkochte voorraden weer terug heeft genomen. ‘Een mooi gebaar van Sligro’, aldus Veldhuis.

Geen claim

De horecavoorman verwacht niet dat de inkomstenderving te verhalen is. ‘We moeten het gezamenlijk dragen. De overheid treft geen blaam, dus daar een claim neerleggen is onterecht. Ik moet de horeca in Apeldoorn een compliment geven hoe ze omgegaan zijn met dit drama. Het leed en medeleven zijn veel belangrijker dat het omzetverlies’.

De dader van de aanslag, de 38-jarige Karst T., zou zijn gruweldaad in verkapte woorden hebben aangekondigd in een café. Hij deed dat tegenover een ex-buurman in een café in het Gelderse Velp, de plaats waar hij woonde voor zijn verhuizing naar Huissen.

Reageer op dit artikel