nieuws

Onzekerheid raakt horeca

Café

Vooral horeca, winkeliers en de bouw hebben de komende tijd last van afwachtende klanten, die door onzekerheid over nieuwe bezuinigingen de hand op de knip houden. In deze sectoren wordt niet alleen dit jaar een krimp verwacht, maar ook volgend jaar. In andere sectoren, zoals de industrie, groothandel en transport, wordt volgend jaar wel weer een lichte groei verwacht door een herstel van de wereldhandel.

Onzekerheid raakt horeca

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde kwartaalbericht sectoren van het economische bureau van ING. In de industrie, groothandel en transport zitten meer exportgerichte bedrijven. Deze hebben minder last van onzekere Nederlandse consumenten die de komende tijd verdere koopkrachtdaling vrezen door bijvoorbeeld de btw-verhoging. Volgens ING ontstaat hierdoor een steeds groter verschil tussen binnenlands en buitenlands geörienteerde ondernemingen.

De afgelopen jaren zaten de detailhandel en horeca al in zwaar weer volgens ING, omdat consumenten al door lastenverzwaringen, achterblijvende lonen en oplopende werkloosheid minder makkelijk geld uitgaven. Zo zag de detailhandel de volumes dalen naar het laagste niveau in 7 jaar. Dit jaar wordt een krimp verwacht van 0,8 procent in de bestedingen en volgend jaar een afname van 0,5 procent.

In de horeca ligt de afzet nu 17 procent lager dan in 2000, bij cafés zelfs bijna een derde. Door de aanhoudende onzekerheid bij consumenten wordt dit jaar op een krimp van 0,9 procent gerekend en voor volgend jaar een min van 1 procent.

Reageer op dit artikel