nieuws

Opvallend terras op ijs hit door Facebook

Café

Een bijzonder terras bij Annie’s in Leiden. Op het bevroren water voor de zaak staan sinds deze week negen tafels. De foto van dit idyllische tafereel is vooral via Facebook bezig aan een snelle (internationale) opmars.

Opvallend terras op ijs hit door Facebook

‘Of het mag? Dat is een goede vraag’, antwoordt bedrijfsleider Joey Rikken desgevraagd. ‘Ik denk het eerlijk gezegd niet, maar de gemeente heeft de foto gezien en er – tot nu toe – niets aan gedaan.’

De acht tafels met vier stoelen en een statafel staan op de plek waar in de zomer één van de drie terrasboten ligt, waarvoor het café een vergunning heeft. Rikkers: ‘Heel Leiden heeft het erover. Afgelopen maandag hebben we de foto gemaakt en deze op onze Facebook-pagina geplaatst.’

Internationale reacties

Annie’s Lunch, Diner en Drinks heeft 1300 Facebook-vrienden. Rikkers: ‘Daaronder blijkbaar redacteuren van het Leids Dagblad, want die kwamen dezelfde dag nog voor een foto die op de voorpagina heeft gestaan.’

Ook Heineken heeft de foto op Facebook geplaatst, zo laat de bedrijfsleider weten. ‘Ze hebben er de tekst ‘OBRRRRRRRR!?’ op gezet. Meer dan 5,5 miljoen mensen vinden deze pagina leuk en sindsdien gaat het als een lopend vuurtje rond.’

Het horecabedrijf ontvangt veel reacties via e-mail. Rikkers: ‘Zelfs vanuit het buitenland. Iemand uit Australië mailde dat ze de foto had gezien en schreef erbij dat ze er afgelopen zomer op het terras had gezeten.’

Idee op terras ontstaan

Een omzetpakker is het terras niet, daarvoor is het ook niet bedoeld. maar de stoelen zijn wel continu bezet. Rikkers: ‘Mensen komen er speciaal voor. Uitgebreid lunchen doen ze niet, maar een drankje nuttigen wel. We hebben een camera op het terras gericht en bedienen ook aan tafel.’

Het idee is in de zomer ontstaan onder het genot van een biertje. ‘Annie’s is het middelpunt van de stad, gevestigd op de plek waar Leiden is ontstaan. Er komen veel schaatsers langs en het leek ons prachtig om in die periode ook een terras te hebben.’

Zo gezegd, zo gedaan! Rikkers: ‘Maandag is het terras neergezet. We hebben daarvoor geen vergunning aangevraagd. Ik denk dat de gemeente het stilzwijgend toestaat. Gezien de weersvoorspellingen is de kans groot dat de tafels en stoelen na het weekeinde naar binnen moeten.’

Reageer op dit artikel