nieuws

Politie zet drugshonden in bij clubs

Café

In de strijd tegen drugs in het uitgaanscircuit zet de Amsterdamse politie een nieuw wapen in. Drugshonden controleren stappers die in de rij staan bij clubs. De eerste actie werd gehouden op het Rembrandtplein.

Politie zet drugshonden in bij clubs

Met de inzet van drugshonden in het uitgaansgebied wil de politie dealers oppakken. Zaterdag werden de honden voor het eerst gebruikt om stappers te controleren. Er werden geen dealers gevonden, meldt Het Parool. Wel werden enkele mensen meegenomen naar het bureau.

Kordon van 20 agenten
De controle was in het kader van preventief fouilleren en vond plaats op het Rembrandtplein. Een kordon van twintig politiemensen ging met twee honden langs de rijen voor clubs. De honden kunnen alle soorten drugs ruiken. Hebben ze ‘beet’ dan gaan ze naast de persoon met drugs zitten. Volgens de politie was dat zaterdag het geval bij ‘tientallen mensen’. Zij werden op het plein gefouilleerd. In de meeste gevallen ging het om softdrugs. Enkele hadden harddrugs als xtc en cocaïne bij zich.

Kritiek op anti-drugsbeleid
Er is de laatste tijd veel te doen om de strengere aanpak rondom drugs in het uitgaansleven. Zo werd eerder al het zero-tolerance beleid van Amsterdam gehekeld. Met de controle door drugshonden is Jellinek, instelling voor drugspreventie en verslavingszorg, niet blij. ‘Het beleid was altijd: we gaan de gebruiker niet criminaliseren. Daar zijn we nu wel mee bezig.’

Reageer op dit artikel