nieuws

Proef met leeftijdsgrens drank

Café

Een klein aantal gemeenten mag bij wijze van experiment de leeftijdsgrens voor de verstrekking van alcohol optrekken van 16 naar 18 jaar. Het bezit van drank onder 16 wordt in het hele land strafbaar.

Proef met leeftijdsgrens drank

Dat heeft de Tweede Kamer donderdag uitgesproken. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken had de Tweede Kamer al eerder deze week beloofd het strafbaar stellen van bezit van drank onder de 16 jaar landelijk te regelen.

De leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol blijft landelijk op 16 jaar liggen. Experimenten met het verhogen van de leeftijdsgrens bij slechts een paar gemeenten zouden binnen twee jaar duidelijk moeten maken of dit zoden aan de dijk zet.

Ter Horst reageerde positief op de door de Kamer gewenste proeven. Ze zei zich te kunnen vinden in het voorstel omdat het dicht blijft bij het eigen voornemen om gemeenten die veel last hebben van dronken jongeren toestemming te geven voor een hogere leeftijdsgrens. De Kamer wilde hier niet aan.

De Kamer wil dat het kabinet drankreclame die speciaal is gericht op jongeren verder aanpakt. Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin beloofde al om hiernaar te gaan kijken. Dan zou het kunnen gaan om drankreclame in de bioscoop. Het kabinet besloot al eerder spotjes op radio en tv voor 21.00 uur te verbieden.

Op etiketten van drankflessen moet een waarschuwing komen voor de mogelijk schadelijke effecten van drankgebruik, vooral voor zwangere vrouwen, vindt de Kamer. Het kabinet beloofde hiernaar te kijken.

Reageer op dit artikel