nieuws

Putten moet bierketen aanpakken

Café

De gemeente Putten moet harder optreden tegen de illegale bierketen in haar gemeente. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. De samenkomsten van groepen jongeren in oude caravans en schuren die ingericht zijn als kroegen zijn in strijd met de wet.

Putten moet bierketen aanpakken

De rechtszaak tegen de Gelderse gemeente was aangespannen door het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en Aanverwante Bedrijf (KHN) en Horeca Nederland. De horecaondernemers in Putten zouden concurrentie ondervinden van de bierketen. Oneerlijke concurrentie, omdat in strijd met wettelijke voorschriften wordt gehandeld.

Arjan Hogervorst, directeur van Bureau Eerlijke Mededinging (BEM!), voorspelt dat de uitspraak verregaande gevolgen heeft voor andere gemeenten in Nederland. In totaal worden er namelijk in heel het land zo’n 2500 bierketen gerund.

‘Het vermeende onvermogen van gemeenten om op te treden tegen illegale bierketen is nu van tafel. Gemeenten die niet tegen de keten willen optreden, krijgen het met ons aan de stok’, zei de directeur.

De bierketen zijn veelal in gebouwen op het platteland ondergebracht waarvoor geen bouwvergunning werd aangevraagd, zoals schuren en stacaravans. Meerdere malen per week komen hier groepen jongeren samen en worden rijkelijk alcoholische dranken verstrekt. Een vergunning voor het uitoefenen van het horecabedrijf is vrijwel nooit in zo’n keet voorhanden.

De gemeente Putten trad in het verleden nooit op tegen de keten, omdat zij vond dat er maatschappelijk draagvlak was voor de keten en omdat zij bang was voor onrust onder de jongeren.

Zie ook:
Nieuwjaarsoffensief horecawaakhond BEM

Putten moet bierketen aanpakken

Reageer op dit artikel