nieuws

PvdA: ‘Toezicht drankwet niet bij gemeenten

Café

De PvdA ziet niets in het idee om gemeenten zelf te laten toezien op het naleven van de regels in de nieuwe Drank- en Horecaweg om zo het alcoholmisbruik onder jongeren aan te pakken. Volgens Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) zijn gemeenten hiervoor niet goed uitgerust.

PvdA: ‘Toezicht drankwet niet bij gemeenten

Dat meldt de website van Slijtersvakblad op basis van berichtgeving in De Pers.

Het plan om onder bepaalde voorwaarden gemeenten zelf mogen beslissen of ze de leeftijdsgrens voor zwakalcoholische dranken mogen optrekken naar achttien, vindt ze maar niets.

‘De huidige grens van zestien kan al niet voldoende worden gehandhaafd, laat staan als je die groep groter maakt. We moeten wel blijven letten op de uitvoerbaarheid van het beleid. Ik hoor van gemeenten die nu experimenteren met toezichthouders, dat dit systeem nog niet goed werkt’, aldus Bouwmeester.

Bouwmeester vindt dat het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet moet blijven liggen bij de Voedsel- en Warenautoriteit. ‘Gemeenten doen nu al niet zoveel aan handhaving, kijk maar naar de aanpak van drankketen. Wie zegt dat ze dat straks wel ineens gaan doen als ze hem met eigen geld moeten betalen?’.

Reageer op dit artikel