nieuws

Rookverbod kleine cafés op losse schroeven

Café

Het rookverbod staat op losse schroeven nu een meerderheid in de Tweede Kamer minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil dwingen het rookverbod voor kleine cafés versoepelen. Dat meldt het AD. Hierbij staat de minister onder druk van zijn eigen partij, het CDA.

Rookverbod kleine cafés op losse schroeven

“Het CDA blijft voorstander van het algehele rookverbod in de horeca,” zegt CDA-Kamerlid Ciska Joldersma. “Maar we krijgen veel signalen dat vooral kleine cafés last hebben sinds de invoering. We willen precies weten wat de knelpunten zijn. Daarna zullen we kijken of er iets moet gebeuren.”

In Utrecht komt op 8 november een resolutie in stemming waarin Klink wordt opgeroepen ‘serieus te kijken’ naar een overgangsregeling voor kleine cafés. De CDA-fractie in de Tweede Kamer en het partijbestuur steunen de resolutie.

Tijdelijke ontheffing

Klink moet van zijn partijleden onder andere de mogelijkheden onderzoeken voor een tijdelijke ontheffing van het rookverbod voor kleine cafés. Deze cafés hebben een maximale oppervlakte van 100 vierkante meter waarin niet kan wrden gegeten en waar geen jongeren komen. Duitsland en Belgie hebben zo’n ontheffing al.

De VVD juicht de mogelijke ommezwaai bij het CDA toe. “Het liefst zien we een permanente ontheffing voor kleine ondernemers, maar een tijdelijke is een eerste stap,” zegt Kamerlid Halbe Zijlstra. Ook andere partijen vinden dat kleine cafés een steun in de rug moeten krijgen.

Oneerlijk

Klink is altijd tegen zo’n tijdelijke ontheffing geweest. Hij vindt een tijdelijke ontheffing oneerlijk tegenover de iets grotere zaken die zich wel aan het rookverbod houden.

Geen omzetdaling door rookverbod

Uit onderzoek van het CBS zou blijken dat de algehele omzet in de horeca niet verder is gedaald sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli. Veel kleine cafés klagen echter wel dat hun omzet keldert. Ook zouden ze vaak geen vergunning van de gemeente krijgen om een rookhok te bouwen.

Reageer op dit artikel