nieuws

Rookverbod: kwart minder vaak naar café

Café

Bijna een kwart van de mensen gaat minder vaak naar het café sinds de invoering van het rookverbod in juli vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING.

Rookverbod: kwart minder vaak naar café

Van de 56.400 respondenten geeft 22,4 procent aan minder vaak naar het café te gaan door het rookverbod. Daarentegen zijn er ook mensen die juist vaker gaan, 15,2 procent. Een meerderheid van 37,7 procent gaat even vaak en 24,7 procent geeft geen mening. ‘Sommige klanten storen zich aan het rookverbod, anderen aan rook,’ zo concludeert ING.

Eén op de honderd vaker uit eten

Als het gaat om restaurantbezoek (37.700 respondenten) geeft 18 procent aan minder vaak uit eten te gaan. Een meerderheid van 51,4 procent gaat even vaak en 19 procent gaat sinds het rookverbod van kracht is juist vaker buiten de deur eten.

Sigaret in plaats van dessert?

Op de vraag of het rookverbod van vorig jaar invloed heeft op de restaurantuitgaven zegt 12,2 procent meer te besteden, 52,3 procent besteedt evenveel en 19,2 procent besteedt minder. 16,3 procent onthoudt zich van een mening. ‘Een op de vijf mensen geeft minder uit. Mogelijk rokers die nu het nagerecht overslaan zodat ze eerder naar buiten kunnen om een sigaret op te steken,’ aldus Charles Kalshoven, hoofdeconoom bij ING.

Reageer op dit artikel