nieuws

San Francisco wil peukentoeslag

Café

San Francisco overweegt een toeslag van 33 dollarcent op een pakje sigaretten. Met de opbrengst van de toeslag wil de Amerikaanse stad het opruimen van de peuken bekostigen. Een kwart van al het straatafval in de stad bestaat uit sigarettenpeuken en het kost jaarlijks 10,7 miljoen dollar om dat allemaal op te ruimen.

San Francisco wil peukentoeslag

Burgemeester Gavin Newsom is de peuken op zijn straten zat. Zijn schoonmaakdiensten zijn het hele jaar door druk in de weer om alle goten en straten peukvrij te maken. ‘De toeslag vergoedt de opruimkosten en ontmoedigt het roken’, aldus Newsom. Dit tot grote vreugde van de Amerikaanse anti-rooklobby. Dit schrijft de website hiermaghetwel.nl.

Niet mee eens

Sigarettenfabrikanten zijn niet blij met het voorstel. ‘We vinden uiteraard dat mensen hun afval niet op straat moeten gooien, maar met een dergelijke opslag zijn wij het niet eens’, aldus Frank Lester, woordvoerder van Reynolds American Inc, Amerika’s een na grootste sigarettenproducent.

Als de toeslag goedgekeurd wordt door de raad van toezicht van San Francisco, dan zal de stad de eerste zijn in Amerika die een dergelijke opslag doorvoert.

Reageer op dit artikel