nieuws

Sjoerd Kooistra vandaag een jaar dood

Café

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Sjoerd Kooistra stierf. De horecatycoon maakte zelf een eind aan zijn leven. Niet lang daarna viel zijn horeca imperium ineen. Tot nu toe kostte het de curator al 2.654 uur om de zakelijke wirwar te ontrafelen; meer dan 66 werkweken!

Sjoerd Kooistra vandaag een jaar dood

De laatste maanden voor zijn dood was Kooistra veelvuldig in het nieuws vanwege rechtszaken tegen bierbrouwers. Gevolg was onder meer de sluiting van een aantal horecazaken. Het afgelopen jaar is curator Seerp Gratama bezig geweest met het ontwarren van de wirwar aan bedrijven, bv’s en pachtconstructies. Iets dat hem en zijn team alleen voor de bv Plassania al 2.654 uur heeft gekost, zo blijkt uit de openbare stukken.

Enorme schuldenlast

De totale schuldenlast die de harde zakenman achterliet komt in de buurt van de 150 miljoen euro. ‘Ten aanzien van Plassania hebben 81 crediteuren een concurrente vordering ingediend van totaal 114.588.876,58 euro! Dit is exclusief de hypotheekschulden op de panden en woningen van Kooistra!

De belastingdienst zegt nog ruim 3 miljoen euro tegoed te hebben van Kooistra’s Plassania, het UWV wacht nog op 13.000 euro.

Sjoerd Kooistra – opgegroeid in het café van zijn ouders – begon eind jaren zeventig met de opbouw van zijn horeca imperium. Hij kocht toen Bommen Berend in Groningen. Hij wist dit uit de bouwen tot enorme grootte. Alleen al aan zijn bv Plassania waren 72 horeca-bedrijven gelieerd, zo blijkt uit het faillissementsverslag van de curator. Ook privé bezat hij diverse villa’s en appartementen.

Luxe levensstijl

Vooral de laatste jaren ging het bergafwaarts met zijn bedrijven. Ook onttrok hij grote sommen geld aan de zaak voor privé doeleinden. In 2008 ging het om 12 miljoen, in 2009 om 10 miljoen en in 2010 om 3 miljoen euro.

Curator Seerp Gratama kan nog niet aangeven hoe lang het nog duurt voor het volledige dossier is afgehandeld.

Reageer op dit artikel