nieuws

Strop strandhoreca kan oplopen tot € 50 mln

Café

De Nederlandse strandhoreca hangt een strop van 50 miljoen euro boven het hoofd wanneer het weer langs de kust niet snel verbetert. Alleen een plotselinge omslag van het weer kan het seizoen van de paviljoenhouders nog redden.

Strop strandhoreca kan oplopen tot € 50 mln

De Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee-strand, de NVSN, onderstreept bij monde van woordvoerder Paul Zonneveld dat er tot dusver sprake is van een slecht seizoen. ‘Als dit weer zo blijft, is het seizoen verloren. De gemiste omzet kan oplopen tot wel 40 procent. Het weer heeft duidelijke gevolgen voor de ondernemer’.

Volgens het Bedrijfschap Horeca en Catering wordt er jaarlijks zo’n 125 miljoen euro omgezet in strandtenten. Wanneer het omzettekort uitkomt op 40 procent, betekent dit een strop van 50 miljoen euro voor de sector.

Zonneveld, die in september wordt voorgedragen als voorzitter van de NVSN, stelt dat er op dit moment nog geen sprake is van een verloren seizoen. Wanneer het weer omslaat, krijgt de strandhoreca nog genoeg tijd om voldoende omzet bij elkaar te harken. ‘Zeker omdat ze in het voorjaar een kleine buffer hebben opgebouwd.’

De stemming onder de exploitanten aan de kust is op dit moment nog goed te noemen. Zeker omdat het najaar steeds vaker voor mooi weer zorgt als gevolg van klimaatverandering. ‘Alleen dan is het juist weer moeilijker om personeel te vinden. De doorgewinterde strandtenthouder is momenteel zelfs een beetje laconiek onder de huidige situatie’.

Volgens Zonneveld is het niet alleen het mooie weer wat de strandhoreca in de steek laat. Ook de weervoorspellingen voldoen niet. ‘De weerberichten zijn niet zo betrouwbaar en vaak te algemeen. Je koopt in op basis van wat de weermannen zeggen. Dus een goede voorspelling is heel belangrijk. Ik adviseer strandtenthouders aan de Noordzeekust te letten op weerberichten van Schiphol.’

Reageer op dit artikel