nieuws

Tappen op het terras voor rokers

Café

Veel Ierse horecaondernemers hebben terrassen voor rokers gemaakt. Sommigen compleet met verwarming en buitentap. Sinds de invoering van het rookverbod in maart 2004 moeten de Ierse pubbezoekers naar buiten als ze een sigaret op willen steken.

Tappen op het terras voor rokers

In 2004 gingen de bezoekersaantallen in de Ierse pubs naar beneden. Degenen zonder eigen tuin kregen de hardste klappen. De Vintners Federation of Ireland (VFI), een Ierse belangenorganisatie voor pubs, zegt dat de afgelopen drie jaar 800 zaken over de kop zijn gegaan.

Gemiddeld ging de omzet het eerste jaar na invoering van het rookverbod met 15 procent naar beneden. Maar in hoeverre dat door het rookverbod komt is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van de VFI. ,,Mensen drinken meer thuis, omdat de prijzen in de horeca behoorlijk zijn gestegen en omdat de politie strenger is gaan controleren op alcoholmisbruik achter het stuur.’’

De Ierse minister van Volksgezondheid wilde eerst dat het verbod alleen zou gelden op momenten dat er eten werd geserveerd. Het was de vakbond voor horecapersoneel die een totaalverbod eiste. Deze week heeft minister Ab Klink voorgesteld om de Nederlandse horeca per 1 juli 2008 rookvrij te maken.

Reageer op dit artikel