nieuws

Texelse cafés negeren rookverbod als protest

Café

Cafés in de Texelse badplaats De Koog komen in actie. Ze vinden de nieuwe rookwet streng, maar de sancties zijn een lachertje. Cafés in het toeristendorp hekelen het beleid én collega’s die het rookverbod negeren.

Texelse cafés negeren rookverbod als protest

Cafés in de Dorpsstraat in De Koog zetten als protest de asbakken weer op tafel. Laat de VWA hier alsjeblieft komen om ons te beboeten, smeekt Paul van Dijk, woordvoerder van de horecavereniging in De Koog.

‘Het grote probleem is dat er cafés zijn die zich niet aan de rookwet houden. Die betalen de boete van driehonderd euro grif. Of ze gaan in beroep en zolang die procedure loopt, mag de VWA geen nieuwe boetes opleggen. De VWA kan het gewoon niet aan wanneer meer cafés het rookverbod negeren’, aldus Van Dijk, die zelf drie horecazaken heeft in De Koog.

De Texelse horecavoorman ziet de toekomst met angst en beven tegemoet. ‘Nu het mooie weer voorbij is, houd ik mijn hart vast. Wanneer cafés die het rookverbod negeren er te gemakkelijk vanaf komen, denk ik dat meer horecazaken de wet gaan overtreden’.

Het zijn volgens Van Dijk vooraf de bruine kroegen die problemen hebben met het rookverbod en voor problemen zorgen. ‘De jeugd pikt het goed op in onze discotheek. Een rookvrije discotheek is een verademing. Ook brasserieën draaien veel beter door het rookverbod’.

Vorige week kwamen de bezorgde horecaondernemers uit De Koog bij elkaar. Daarbij werd besloten over te gaan op een ludieke rookactie. Doel is dat de VWA de argumenten van de horecaondernemers meeneemt en dat het steeds serieuzer wordt, vooral nu het weer verslechterd.

Reageer op dit artikel