nieuws

Uitspraak bierboetes mogelijk pas in 2013

Café

Als Heineken, Grolsch en Bavaria de bierboetes van de Europese Commissie aanvechten, kan het nog wel vier jaar duren voordat er duidelijkheid komt. Volgt er dan een hoger beroep, dan komen daar nog twee jaar bij. De bierkwestie wordt mogelijk pas in 2013 beslecht.

Uitspraak bierboetes mogelijk pas in 2013

Na zeven jaar onderzoek lijkt het tijdsbestek voor een definitieve uitspraak ook een lange periode te worden. Dat blijkt uit een achtergrond artikel op de economische pagina van NRC Handelsblad.

Beroepschrift
De bierbrouwers krijgen twee maanden en tien dagen de tijd om een beroepschrift te maken over de door de EC gemelde bierboetes van totaal 273 miljoen euro. Wanneer ze dat doen, zoals in eerste reacties is aangekondigd, moeten ze drie à vier jaar wachten tot hun zaak dient. Wanneer de brouwers in hoger beroep gaan bij het Europees Hof, duurt de zaak nog twee jaar langer. Dat zou betekenen dat er pas in 2013 duidelijkheid komt over de bierboetes als gevolg van onderlinge prijsafspraken en het verdelen van de markt.

Volgens advocaat Van der Woude, specialist mededingingsrecht, maken de brouwers weinig kans. Van der Woude stelt dat de rechters de laatste tijd de Commissie vaker steunen. ‘Ik schat dat bedrijven uiteindelijk van de rechter gemiddeld 10 procent korting krijgen op hun boete’, aldus Van der Woude in het NRC.

Zie ook:
KHN wil 100.000.000 miljoen euro van brouwers

Reageer op dit artikel