nieuws

Voetbal dwingt evenementen op de knieën

Café

Wie voor zondagavond een concert of een ander evenement heeft georganiseerd, ontkomt er niet aan televisies of grote beeldschermen te plaatsen ofwel het begintijdstip naar voren te halen. Want hoezeer mensen ook fan zijn van muziek of theater, de finale van het wereldkampioenschap voetbal vecht om de aandacht. En zou in de meeste gevallen ook makkelijk winnen.

Voetbal dwingt evenementen op de knieën

De derde dag van het jaarlijkse zomerfestival Fiësta del Sol in Eindhoven, waar normaal gesproken zo’n 70.000 mensen op afkomen, moet zelfs helemaal wijken voor het duel van Oranje. De gemeente Eindhoven is bang voor verstoring van de openbare orde en schrapte de laatste dag van het muziekfestival. ‘Het is een drama en dat uitgerekend bij ons dertigjarig bestaan’, liet de organisatie weten.

Op de meeste plaatsen worden aanvangstijden vervroegd. Zo geeft André Rieu zijn concert op het Vrijthof in Maastricht al om 13.00 uur. Na afloop worden de achtduizend stoelen opgeruimd en wordt het plein vrijgemaakt. Zo ontstaat er ruimte voor hopelijk feestende voetbalfans.

Bezoekers van het bluesrockfestival Bospop in Weert kunnen de finale volgen op een groot beeldscherm, dat echter niet op het festivalterrein staat, maar in een grote tent op de naastgelegen camping. Ze moeten dus kiezen tussen voetbal of muziek. De wedstrijd begint op het moment dat Status Quo het muzikale stokje overgeeft aan Billy Idol. Die zal het dus waarschijnlijk zonder het voetbalminnende deel van zijn publiek moeten doen.

Het North Sea Jazzfestival plaatst tv-schermen in het Ahoy-complex in Rotterdam. Maar op onder meer Twitter en Marktplaats.nl worden al talloze kaarten aangeboden door mensen die liever thuis, in de kroeg of op een plein kijken. En daarvoor zijn ze best bereid verlies te lijden. De kaarten kosten ruim 80 euro, maar worden soms aangeboden voor tientallen euro’s minder.

Ook liefhebbers van theater hoeven niet bang te zijn een seconde van de nu al historische wedstrijd te missen. Joop van den Ende Theaterproducties past de aanvangstijd van de avondvoorstellingen van de musicals Mary Poppins en Mamma Mia! aan. De voorstellingen in het Circustheater in Scheveningen en het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam beginnen al om kwart voor zes ’s avonds en zijn een kwartiertje voor het startsignaal van de wedstrijd afgelopen. Na de voorstelling kunnen mensen in het theater blijven om naar de wedstrijd te kijken. Het bedrijf zorgt voor oranje tompoezen, bitterballen en kaas.

Het rondreizende theaterfestival De Parade opent en sluit zondag eerder zijn deuren. De organisatie besloot dat, nadat was gebleken dat de bezoekersaantallen tijdens de halve finale ‘toch wat tegenvielen’.

Maar voetbalhaters hebben wel degelijk vluchtroutes. Ze kunnen natuurlijk thuis blijven met de gordijnen dicht en een goed boek, maar de bioscopen zijn gewoon open. ‘Pas als 16 miljoen mensen voetbal kijken, sluiten wij onze deuren’, zei een woordvoerder van exploitant Pathé. ‘En dat zal nooit het geval zijn.’

Reageer op dit artikel