nieuws

VWA: slechts acht procent overtreedt rookregels

Café

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) volgt 92 procent van de horecazaken het rookverbod op. In acht procent van de horecazaken zijn overtredingen geconstateerd. Deze cijfers zijn tegenstrijdig met andere onderzoeken.

VWA: slechts acht procent overtreedt rookregels

Bijvoorbeeld met dat van het AD dat vandaag gepubliceerd is. Hieruit blijkt dat in veertig procent van de horecazaken gewoon wordt gerookt. De VWA hierover: ‘De beeldvorming is vaak gebaseerd op de cafés waar de meeste overtredingen worden geconstateerd.’

Controleurs van de VWA hebben van 1 juli tot en met december 2009 11.027 inspecties uitgevoerd. In 440 gevallen werd een maatregel genomen.

Sinds afgelopen zomer heeft de minister van VWS het toezicht op roken in de horeca zonder personeel tijdelijk opgeschort. De beslissing was een gevolg van de gerechtelijke uitspraak begin juli.

In cafés mét personeel is het rookverbod onverkort van kracht. De naleving van het rookverbod is met name in deze cafés verslechterd. In een kwart van de cafés met personeel werden rokers geconstateerd. De VWA blijft de cafés en andere horeca met personeel onverminderd controleren.

Eind maart doet de Hoge Raad uitspraak of het rookverbod ook geldt voor cafés zonder personeel.

verwarmde terrassen

De populariteit van verwarmde rookvoorzieningen buiten is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Van alle horecazaken heeft gemiddeld 18 procent een verwarmd terras. Bij 45 procent van de cafés en discotheken kan nu buiten worden gerookt op een verwarmd terras. Dit was in de winter van 2008 nog 22 procent.

Reageer op dit artikel