nieuws

Weer CDA-burgemeester tegen rookverbod

Café

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond vindt dat er een evaluatie moet komen over de invoering van de nieuwe rookwet. De CDA-burgemeester vindt dat dreigen met zwaardere straffen tegen opstandige cafés niet helpt en dat als antwoord de mogelijkheid moet worden geboden om in kleine cafés het roken toe te staan.

Weer CDA-burgemeester tegen rookverbod

Jacobs doet zijn uitspraak tijdens een radio-interview met Omroep Brabant.

‘Ik ben het eens met het garanderen van een rookvrije werkplek voor medewerkers. Maar nu blijkt dat er nogal wat burgerlijke ongehoorzaamheid is na de invoering van het rookverbod. Dus moeten we de wet evalueren. Op basis van de evaluatie moet gekeken worden of er enige nuancering mogelijk is’, aldus Jacobs.

Bij nuancering denkt Jacobs aan een praktische oplossing. ‘Als van te voren bekend door een sticker bekend is dat er in het café gerookt kan worden, dan behoud je het voortbestaan van een hoop kleine cafés. Als je geen personeel in dienst hebt, wat is er dan op tegen roken toch toe te staan?’

De opmerking van een burgemeester om roken in bepaalde kroegen weer toe te staan, volgt enkele weken na een incident met een andere burgemeester. ‘Buurman’ Gerard Daandels van de gemeente Deurne, en ook lid van het CDA, lapte half december het rookverbod aan zijn laars door in plaatselijk café een sigaret op te steken. Op vragen tijdens de raadvergadering liet Daandels weten dat het niet-rokersbeleid van de overheid niet te handhaven is.

Reageer op dit artikel