nieuws

Whisky: beter beleggen dan opdrinken

Café

Eigenaren van een fles Macallan, Brora of Bowmore whisky hebben er goed aan gedaan de fles dicht te laten. Deze whiskymerken zijn namelijk zeer fors in waarde gestegen. Beleggen in de drank, levert dan ook meer op dan beleggen op de Amsterdamse beurs.

Whisky: beter beleggen dan opdrinken

Macallan, Brora en Browmore whisky’s zijn de afgelopen drie jaar met 37,5 procent, 30,9 procent en 27,4 procent in waarde gestegen. Niet alle whisky’s doen het zo goed, maar gemiddeld plusten alle merken samen toch nog 7,9 procent in 2010 en dat is meer dan de AEX die steeg met 6 procent.

Bovenstaande blijkt uit de World Whisky Index die het gemiddelde waardeverloop aangeeft van de Nederlandse whiskybeurs die in 2007 door The Whisky Talker is opgezet. Oprichter Michel Kappen zegt in de Financiële Telegraaf dat er voor 5 miljoen euro op de beurs is belegd. De beleggers komen vooral uit Nederland en Polen.

Whisky verkopen

‘Veel van de whisky’s worden nog niet actief aangeboden. Dat verklaart het bescheiden gemiddelde rendement in 2010. Beleggers die het afgelopen jaar daadwerkelijk flessen hebben verkocht, maakten een gemiddelde jaarwinst van 17,9 procent.’

Het record in 2010 is gevestigd door een fles Macallan uit 1966. De waarde van dit vloeibaar goud steeg in een jaar tijd met 237 procent. De duurste fles die wordt aangeboden is een Springbank uit 1919, kosten: 55.000 euro.

Reageer op dit artikel