nieuws

Zuipketen moeten uit het verdomhoekje

Café

De zuipketen op de Achterhoek moeten uit het verdomhoekje, vindt het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (KCG). Daarom start de organisatie met een kunstproject in de zuipketen.

Zuipketen moeten uit het verdomhoekje

Johan Godschalk is regiocoördinator van de KCG en zei in een interview met de Telegraaf ervoor te willen zorgen dat de keten hun slechte naam verliezen. ‘We willen de keten uit het verdomhoekje halen. Maar we willen ongeruste ouders ook aantonen dat er ook nog heel andere dingen gebeuren dan onbegrensd zuipen.’

Vanuit het KCG wordt nu een nieuw ‘kunstproject’ gelanceerd. De bedoeling is dat de keetjongeren zich op kunst in zijn breedste vorm storten. Graffiti, beeldhouwen en theatervoorstellingen; alles is mogelijk.

De regio Oost-Gelre is al een tijdje bezig met soortgelijke projecten. Volgens de regiocoördinator houden ze daar debatten over de veiligheid, waar de jongeren en politiek samen om de tafel gaan en zelfs de brandweer aanschuift.

Het lijkt een onmogelijke taak om de zuipketen hiermee van hun slechte naam te ontdoen. De keten op de achterhoek staan bekend om hun dronken bezoekers en comazuipers. Maar volgens Godschalk wordt het tijd dat mensen leren omgaan met het bestaan van deze keten.

‘Er wordt dan wel vaak tegen geageerd, maar de keten zijn er nu eenmaal. Al veertig jaar lang. Het is net als met softdrugs: je kunt je kop in het zand steken, maar je kunt er ook beleid op loslaten.’

Godschalk benadrukt hoe belangrijk het is om de jongeren te betrekken bij de regio. ‘Hoe je het ook wendt of keert, jongeren spelen een prominente rol als het gaat om de leefbaarheid van het platteland. Neem alleen al de bevolkingskrimp hier in de Achterhoek. Het is daarom van belang de jongeren met hun capaciteiten en talenten te behouden voor onze regio.’

Reageer op dit artikel