nieuws

Zwitserland wil Happy Hour verbieden

Café

De Zwitserse overheid wil de happy hours in bars verbieden op vrijdag- en zaterdagavond. Een voorstel voor ene nieuwe alcoholwet zet een streep door de ‘twee drankjes voor de prijs van één’ vanaf negen uur ’s avonds.

Zwitserland wil Happy Hour verbieden

Het plan is in het leven geroepen om de toenemende drankmisbruik te bestrijden, maar leidt tot flink wat kritiek van beide zijden. Experts voor alcoholpreventie vinden de maatregel niet ver genoeg gaan, terwijl eigenaars van cafés vinden dat ze onredelijk hard worden aangepakt.

Addiction Info Switserland (verslavingsinformatie Zwitserland) wil een verbod op alle happy hours. ‘Uiteraard piekt de drankconsumptie op vrijdag- en zaterdagavond. Maar sinds enkele jaren zijn de weekenden al op donderdagavond begonnen’, zegt directeur Michal Graf tegen swissinfo.ch. ‘En het blijft mogelijk happy hours te organiseren voor negen uur ’s avonds.

De organisatie van hoteliers en restauranthouders Gastrosuisse is het oneens met Graf. Ze vrezen dat het plan leidt tot een ‘disproportionele inperking van de vrijheid van klalnten, bedrijven en handel’. De organisatie zegt dat ‘comazuipen’ vooral buiten bars en restaurants plaatsvindt.

De organisatie voor alcoholpreventie staat wel achter het voorstel, maar wil het zelfs nog uitbreiden naar supermarkten. Die zouden dan geen sterke drank meer tegen stuntprijzen mogen aanbieden.

Reageer op dit artikel