nieuws

Studentendisco Amsterdam in geweer tegen Heineken

Café

Svairin Sardjoe van Dansen bij Jansen in Amsterdam komt in het geweer tegen Heineken. Als vorm van protest tegen de hoge bierprijzen van zijn huisbrouwer verkoopt hij in zijn studentendiscotheek massaal flesjes Jupiler.

Studentendisco Amsterdam in geweer tegen Heineken

De gele kratjes van Jupiler staan direct bij binnenkomst hoog opgestapeld langs de wand van discotheek Dansen bij Jansen in de Handboogstraat in Amsterdam. Een statement richting huisbrouwer Heineken, zo schrijft Het Parool.

Svairin Sardjoe verkoopt sinds de oprichting van het bedrijf 35 jaar geleden Heineken van de tap. Hij is daartoe verplicht, omdat het pand wordt gehuurd door de brouwer die de ruimte onderverhuurt aan de ondernemer.

Geen Heineken maar Jupiler

Misset Horeca meldde vorige week dat de (bruto) inkoopprijs van bier, waaronder die van Heineken, sinds 2008 met 25 procent is toegenomen. Sardjoe ergert zich al jaren flink aan deze verhogingen.

‘Bij de start van ons bedrijf hebben we met Heineken een deal gesloten. Vervolgens verhoogt de brouwer de prijzen, maar kunnen wij de overeenkomst niet opzeggen omdat we van Heineken huren’, zo tekent Het Parool op uit de mond van de ondernemer.

Volgens AT5 neemt Dansen bij Jansen jaarlijks zo’n 400 hectoliter af en gaat het door de genoemde prijsstijging dus om tienduizenden euro’s. Wie nu een biertje bestelt in het café, krijgt niet langer een glas Heineken maar een flesje Jupiler van €2,50. Alleen degene die specifiek vraagt naar Heineken, krijgt deze geserveerd.

‘Niet eerder tegengekomen’

AT5 citeert Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij zegt dit nog niet eerder te zijn tegengekomen. Heineken laat de omroep weten dat de protestactie binnen de regels valt en hoopt door middel van een gesprek het conflict te kunnen bijleggen.

Reageer op dit artikel