nieuws

Wetenschappelijk verklaring voor morsen van koffie

Café

Koffie morsen onder het lopen, is een gevolg van een complexe wisselwerking tussen de vloeistof en je lichaamsbewegingen. In een alledaagse kop koffie valt de frequentie van het klotsen toevallig samen met de cadans van onze benen als we stappen, hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld.

Wetenschappelijk verklaring voor morsen van koffie

Geen schokkend nieuws, maar wellicht wel een geruststelling voor velen. Je schamen als je hebt geknoeid, is niet langer nodig. Hoe snel de koffie heen en weer morst, hangt af van de afmeting van de houder waarin het zit en niet (alleen) met het eigen geklungel, zo schrijft de Belgische Standaard.

Als we niet opletten, versterken we met elke stap de beweging van de vloeistof, tot deze over de rand gaat. De onderzoekers geven, niet erg baanbrekende overigens, tips om het morsen te voorkomen: trager stappen, het kopje of de mok niet te vol doen en je ogen gericht houden op dat kopje of die mok.

Het onderzoek is uitgevoerd door ingenieur Rouslan Krechetnikov van de University of California in Santa Barbara. Met een camera en sensor onderzocht hij de bewegingen van een proefpersoon die met een gevulde kop in de hand een traject aflegde, aldus de Standaard op de website.

Bij een wetenschappelijk onderzoek naar het morsen van koffie ontbreekt ongetwijfeld de benodigde relevantie, maar het is wel een probleem dat tot de verbeelding spreekt. Dit onderzoek lijkt een kandidaat voor de Ig Nobelprijzen, die jaarlijk de tien meest ongewone of triviale wetenschappelijke studies in de bloemetjes zetten onder het motto ‘First make people laugh and then make them think’.

Reageer op dit artikel