nieuws

KNMI reageert: ‘Wij Spa Rood van het weerbericht

Café

Wij zijn als het ware de Spa Rood van het weerbericht.’ KNMI-woordvoerder Cees Molenaars reageerde woensdag 11 juli op de kritieken die partijen de afgelopen dagen hadden op de voorspellingen. ‘Iedereen moppert op ons als de weersverwachting niet deugt.

KNMI reageert: ‘Wij Spa Rood van het weerbericht

Een leeg terras terwijl het stralend weer is? Weinig bezoek in het pretpark, terwijl de voorspelde zware regen- en onweersbuien uitblijven? Heel vervelend voor ondernemers in de recreatiesector, maar het KNMI in De Bilt is er in elk geval niet de schuld van.

‘Wij zijn als het ware de Spa Rood van het weerbericht. Iedereen moppert op het KNMI of ‘De Bilt’ als de weersverwachting niet deugt, terwijl alle weerpraatjes op radio en televisie en in de kranten niet door ons maar door commerciële weerstations worden verzorgd. Ze gebruiken daarvoor de ruwe data die ze van ons aangeleverd krijgen. Hoe ze hun weerbericht in het vat gieten, is hun zaak.’

‘Voorspellingen aanzienlijk verbeteren’

Woordvoerder Cees Molenaars antwoordde woensdag 11 juli op het pleidooi van brancheorganisatie Recron, die pleit voor een ‘recreatieweerbericht’. Ook KHN, Hiswa, Fletcher Hotels en de PdvA-afdeling Hoek van Holland uitten de afgelopen dagen kritiek op de voorspellingen.

De partijen willen een op maat gesneden weerbericht per regio en op korte termijn met de voorspellers om tafel om de kwaliteit van de voorspellingen in heel Nederland ‘aanzienlijk te verbeteren’.

Op internet al tot op uur nauwkeurig

‘Het weerbericht in ons land is al van zeer hoogstaande kwaliteit’, werpt Molenaars tegen. ‘De weerbureaus doen het heel erg goed, maar de mensen accepteren niet dat het soms tegenzit. Al is het natuurlijk zuur voor een ondernemer om tegen lege stoelen aan te kijken op een mooie zomerdag.’

Grote commerciële weersvoorspellers als MeteoConsult en WeerOnline snijden hun verwachting op internet allang toe op de regio en zelfs op een plaats. Tot op het uur nauwkeurig kan een vakantieganger op smartphone en tablet zien hoe het weer op zijn beoogde bestemming is en wat het de rest van de dag gaat worden. ‘Iedereen kan zijn eigen weerbericht zoeken’, meent MeteoConsult.

Reageer op dit artikel