nieuws

Minder leden vakbonden; horeca laagste organisatiegraad

Café

Het aantal leden van de vakbonden blijft dalen. De horecabranche heeft met 7 procent de laagste organisatiegraad. Bovendien vergrijst het ledenbestand en sluiten vooral mannen zich minder vaak aan bij de bonden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Minder leden vakbonden; horeca laagste organisatiegraad

In 2011 waren 1,3 miljoen werknemers lid van een vakbond, dat is 20 procent van de werknemers. In 2000 was nog ruim een kwart van de werknemers aangesloten bij een vakbond. Sindsdien nam het aantal vakbondsleden onder werknemers met een vijfde af, aldus de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag presenteerde.

Jongeren zijn relatief weinig lid van een vakorganisatie, die het ledenbestand dan ook ziet vergrijzen. Anno 2011 is bijna 60 procent van de vakbondsleden ouder dan 45 jaar, in 2000 was dit nog 40 procent, zo becijferde het CBS.

In de bouw, het onderwijs en bij de energie- en waterleidingbedrijven is zo’n 30 procent van de werknemers vakbondslid. De horeca heeft met 7 procent de laagste organisatiegraad, het openbaar bestuur is met 34 procent het best georganiseerd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel