Gemeenten niet klaar voor Drank- en Horecawet

Gemeenten niet klaar voor Drank- en Horecawet

Meer dan 90 procent van de gemeenten heeft geen plan van aanpak voor de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet. Dat blijkt uit een peiling van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

Hoewel niet voorbereid, zijn gemeenten wel blij met de nieuwe wet, aldus de onderzoekers. Deze maakt gemeenten verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Ze kunnen beleid maken en zijn voor controles niet meer afhankelijk van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Gemeenten krijgen extra verantwoordelijkheden, maar in de peiling noemen ze gebrek aan capaciteit en kennis als belangrijkste redenen dat er in 92 procent van de gevallen nog geen plan van aanpak is. 3 procent van de respondenten wist niet van de komst van de wet.

De Tweede Kamer ging afgelopen zomer akkoord met de aanpassing en het ziet er naar uit dat de Eerste Kamer ook instemt. In dat geval gaat de wet in rond 1 juli 2012.

BHBW is een uitvoeringsbureau voor gemeenten op het gebied van toezicht op de Drank- en Horecawet en vergunningverlening.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.