Speelautomatenbranche zwaar in de min

Speelautomatenbranche zwaar in de min

Het rookverbod raakt ook de speelautomatenbranche. De branchevereniging VAN Speelautomaten zegt zwaar te leiden onder het rookverbod en de kansspelbelasting, en rept over 20 procent omzetdaling.

De rentabiliteit van de sector staat zwaar onder druk, meldt VAN Speelautomaten. ‘We vrezen binnenkort de eerste faillissementen onder onze leden’, zegt voorzitter Annette Kok van de VAN.

Kok vervolgt: ‘Daarnaast komt één van de wettelijke uitgangspunten, namelijk dat een rendabele exploitatie van speelautomaten mogelijk moet zijn om een vlucht in de illegaliteit te voorkomen’, ernstig in gevaar’.

De problemen worden niet alleen toegeschreven aan het rookverbod. Ook spelen de introductie van de kansspelbelasting op kansspelautomaten en het afschaffen van het BTW-systeem voor problemen, stelt VAN.

De branchevereniging roept het kabinet op om haar toezeggingen voor maatregelen, die de stijgende belastingdruk moeten compenseren, snel waar te maken. Daarnaast zal VAN zelf een spoedonderzoek opstarten om de ernstige situatie verder te onderbouwen.

VAN Speelautomaten is een landelijke werkgeversvereniging die de belangen behartigt van exploitanten van speelautomaten in de horeca en amusementencentra. De VAN heeft 229 leden.