nieuws

Rookverbod financiële afgrond kleine cafés

Café

Een algeheel rookverbod betekent dat veel cafés de economische afgrond dichterbij zien komen. Branchevereniging Natte Horeca Nederland geeft in een schriftelijke verklaring aan geen heil te zien in het terugdraaien van de huidige regels. ‘De kleine, natte horeca wordt gestraft, omdat een deel zich niet aan de regels houdt.

Rookverbod financiële afgrond kleine cafés

‘Gezondheidsterreur en betutteling kunnen nimmer een reden zijn om de rokende gast als ongewenst uit ons café te verbannen’. Natte Horeca Nederland (NHN), de branchevereniging voor de kleine, natte horeca, is fel tegen de mogelijke terugkeer van het algehele rookverbod. In de Tweede Kamer lijkt daarvoor een nipte meerderheid.

Huiskamer

‘Rokers in kleine kroege zijn al jarenlang onze vaste klanten en houden een cultuur in stand die nergens anders te vinden is’, aldus het bestuur van Natte Horeca Nederland (NHN) in een reactie op de dreigende komst van een algeheel rookverbod nu in de Tweede Kamer een nipte meerderheid voor dat plan lijkt.

NHN is van mening dat ‘de huiskamercultuur, de sociale betekenis en de vele verenigingen die ons bezoeken, waarden en normen zijn die in stand moeten worden gehouden’. De stichting meent dat de horeca er is voor alle bezoekers en dus ook voor de rokers. ‘Keuzevrijheid is een groot goed in onze samenleving’, aldus NHN.

Financiële ondersteuning

De terugkeer van een algeheel rookverbod zal in de ogen van NHN ertoe leiden dat een toenemend aantal ondernemers ‘de economische afgrond dichterbij ziet komen en een beroep moet doen op financiële ondersteuning.’

NHN geeft bovendien aan dat het aantal kroegen waar legaal wordt gerookt, heel klein is. ‘Volgens het CBS (2012) zijn er ruim 46.000 horecazaken, waarbij in ongeveer 2000 zaken legaal gerookt wordt. In 4 procent van de horeca wordt dus nog gerookt om ruim een derde van de rokende Nederlanders een gezellig onderdak te bieden.’

Handhaven

Tot slot laat het bestuur van de belangenorganisatie weten dat de motivatie van Kamerlid Dik van de ChristenUnie ook niet steekhoudend is. NHN daarover: ‘Omdat een deel zich niet aan de regels houdt, moet ook de natte, kleine horeca bloeden.’

‘Er zijn uitspraken van de Hoge Raad, er is duidelijke regelgeving en er wordt gehandhaafd’, aldus het vervolg van de verklaring. ‘Deze horecatak nu straffen op regelovertreding van anderen, is zwak. Zeker in deze economisch zware tijden. Het is natuurlijk niet voor niets dat vaal caféhouders de asbak terugzetten op de bar: er is een verband tussen roken en inkomsten.’

Reageer op dit artikel