nieuws

Minder geluidsoverlast Rotterdam

Café

Bij de milieudienst Rijnmond (DCMR) komen steeds minder overlastklachten binnen over het uitgaansgebied Stadhuisplein in Rotterdam. Dat komt door een een ingenieus meetsysteem, dat in een gebied met veel kroegen precies laat zien hoeveel geluid een etablissement produceert.

Minder geluidsoverlast Rotterdam

De daling van klachten over geluidsoverlast blijkt uit de nieuwste cijfers die de DCMR donderdag bekendmaakte. ‘Voor de komst van het systeem kregen we iedere twee maanden nog zo’n 45 klachten binnen. Nu zijn dat er maar 28. Een daling van 38 procent’, aldus een woordvoerder. Omwonenden en ondernemers zouden tevreden zijn over het systeem.

Op het Stadhuisplein ‘leunen’ acht horecazaken tegen elkaar aan. ‘Daarom is altijd moeilijk te bepalen wie er precies geluidsoverlast veroorzaakt. Een slim waarschuwingssysteem meet nu het geluid dat bij de nabijgelegen woningen te horen is en vergelijkt dat met het geluid afkomstig van de verschillende kroegen. De overeenkomsten laten vervolgens zien welke horecazaak de overlast uiteindelijk veroorzaakt. De betreffende ondernemer kan dan het geluidsvolume aanpassen voordat er wordt geklaagd bij de DCMR’, zegt de woordvoerder.

Het systeem, een gezamenlijk initiatief van de DCMR, gemeente Rotterdam en de ondernemers, is nu een half jaar actief. Eerdere pogingen tot strakkere regelgeving tegen de geluidsoverlast leidden tot verzet van de ondernemers en bleken juridisch niet haalbaar.

Gisteren liet burgemeester Aboutaleb zich positief uit over de Rotterdamse horeca. Voor de camera van Missethoreca.nl liet Aboutaleb weten dat de Rotterdamse horeca in de lift zit. Aboutaleb opende gisteren het nieuwe DE Café Rotterdam in het centrum van de stad.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel