nieuws

PVV en D66 tegen hogere ‘alcoholleeftijd

Café

Het plan om de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken te verhogen naar 18 jaar, is dinsdag 26 februari in de Tweede Kamer alleen afgewezen door de PVV en D66. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP is voor vanwege de gezondheidswinst voor jongeren.

PVV en D66 tegen hogere ‘alcoholleeftijd

‘Wij willen wij onze jeugd beschermen en de wet aannemen die hen beter beschermt’, aldus Mona Keijzer (CDA). Fleur Agema (PVV) noemt de hogere alcoholleeftijd juist symboolpolitiek. D66’er Vera Bergkamp vindt dat de aanpassing te snel komt.

VVD’er Arno Rutte ziet de leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar liever pas over twee jaar ingaan, na een periode van intensieve voorlichting. Maar toch steunt ook hij het plan waardoor jongeren pas later met alcohol in aanraking komen. Alcohol is geen kinderspel, aldus Rutte.

Zijn coalitiegenoot Myrthe Hilkens (PvdA) kan het niet snel genoeg gaan. Volgens haar is er in de maatschappij een brede vraag naar de hogere leeftijd. Ondanks zorgen om de handhaving, wil ze geen uitstel. ‘De gezondheidsvoordelen gaan voor. Hoe eerder we hiermee beginnen, hoe eerder de veranderingen volgen.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel