nieuws

‘Rokende jongere ook beboeten

Café

Niet alleen de ondernemer die tabak verkoopt aan jongeren onder de 16, maar ook de jongeren zelf zouden daarvoor beboet moeten worden. Dit gebeurt ook bij de verkoop van drank aan minderjarigen.

‘Rokende jongere ook beboeten

Nu is het zo dat de verkoper een boete van 450 euro krijgt als hij betrapt wordt op het verkopen van tabak aan een jongere. Maar de jonge koper zelf wordt hier zelf niet voor gestraft.

‘Het zou enorm helpen als de jongere er niet zomaar mee wegkomt’, zei een woordvoerder van NSO, de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel.’ NSO heeft dit voorstel samen met de belangenvereniging van tankstations BETA gedaan aan Kamerleden, die deze week praten over maatregelen om roken onder jongeren terug te dringen.

‘Politiestaat’

Antirookclub Clean Air Nederland (CAN) ziet weinig heil in dit idee. ‘Moet je dan politieagenten op pad sturen om rokende kinderen te beboeten? Zo krijg je een politiestaat’, aldus bestuurslid Willem van den Oetelaar in een reactie. CAN ziet meer in het rookvrij maken van de horeca en in het beperken van de verkoop van rookwaren tot tabaksspeciaalzaken. ‘Zo kan je veel beter controleren’, denkt Van den Oetelaar.

Reageer op dit artikel