nieuws

Café De Kachel blijft strijdvaardig in rookkwestie

Café

Café De Kachel in Groningen legt zich niet neer bij de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Dinsdag 26 maart oordeelde de rechter in hoger beroep dat er niet gerookt mag worden in kleine cafés. ‘Bij ons blijven de asbakken op tafel staan. Desnoods beginnen we de hele procedure opnieuw.

Café De Kachel blijft strijdvaardig in rookkwestie

Eigenaar Gerhard Sannes die samen met zijn zoons Jeroen en Ronald verantwoordelijk is voor De Kachel is strijdvaardig. ‘We geven niet op’, zegt hij tegen Misset Horeca. Ook niet na de recente uitspraak van de rechter dat er niet gerookt mag worden in kleine cafés. ‘Een week geleden veegt een rechter onze boete van 1200 euro en het jaar voorwaardelijke sluiting van tafel en nu dit weer. Niemand snapt het nog. Dit dossier is nog lang niet afgerond.’

Blijven strijden voor roken

Gerhard Sannes gaat gewoon door in zijn strijd. ‘Desnoods beginnen we weer helemaal opnieuw. Bij ons gaan de asbakken in ieder geval niet van tafel.’ Het plan dat Clean Air Nederland voorstelt om een kroeg waar gerookt wordt gedurende twee weken te sluiten, schrikt hem ook niet af. ‘Juridisch kan dat volgens onze advocaat niet. Daar ben ik dus niet bang voor.’

Volgens de kroegeigenaar wil de overheid in wezen helemaal geen algeheel rookverbod in de horeca. ‘Om de simpele reden omdat het niet te handhaven is. En wat denk je van de schadeclaims die er zeker zullen komen als er weer een algeheel rookverbod wordt ingevoerd… Daar gaan ze zich echt niet aan branden.’

Café De Kachel heeft de asbakken niet weggehaald na de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008. Als eerste werd eigenlijk stom toevallig het café van de familie Sannes beboet en sindsdien voert De Kachel actie tegen het rookverbod. Rechtzaak na rechtzaak en veel tegenstrijdigheden volgden. Momenteel loopt nog een zaak waarin De Kachel de 200.000 euro aan gemaakte proceskosten probeert terug te vorderen.

Reageer op dit artikel