nieuws

AB Inbev op overnamepad in China

Café

Brouwer AB InBev wil met overnames profiteren van de stijgende bierconsumptie in China. Dat zei bestuursvoorzitter Carlos Brito maandag 8 april. Volgens de topman groeit de Chinese biermarkt met dubbele cijfers. De bierbrouwer investeert dit jaar 2,8 miljard euro extra in productielocaties in China en Brazilië. Verder wordt gewerkt aan de overname van Corona

AB Inbev op overnamepad in China

‘We hebben ook plannen voor groei op eigen kracht omdat we in delen van het land geen fabrieken hebben maar wel ons bier verkopen. Het is logisch om de plaats waar we produceren dichter bij de plaatsen waar wordt geconsumeerd te brengen’, aldus Brito. Het concern voert zijn investeringsbudget dit jaar met 2,8 miljard euro op en steekt dat onder meer in capaciteitsuitbreiding in Brazilië en China.

In China wil AB InBev in de komende 3 jaar brouwerijen bouwen en het marktgebied vergroten vanuit de kustgebieden waar het nu gevestigd is. Vorig jaar mislukte de voorgenomen overname van Kingway Breweries, dat voor omgerekend 654 miljoen euro in handen kwam van China Resources Snow Breweries. Dat bedrijf is deels eigendom van brouwer SABMiller.

Corona

Afgelopen weekeinde zette AB InBev een belangrijke stap op weg naar de beoogde overname van het Mexicaanse Grupo Modelo, dat het meest bekend is van het merk Corona. AB InBev bereikte een principeakkoord met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat de transactie ter waarde van 15,4 miljard euro in januari nog afwees.

De brouwer stapte daarop naar de rechter maar heeft inmiddels al drie keer om uitstel gevraagd terwijl de onderhandelingen over een herzien overnameplan met het ministerie liepen. Op 23 april komt de zaak voor de rechter. Dan zal moeten blijken of de overname daadwerkelijk door kan gaan. De Mexicaanse autoriteiten moeten overigens ook nog instemmen met de herziene plannen.

Washington maakte zich zorgen over hogere bierprijzen als gevolg van een geringere mate van concurrentie. AB InBev wil de zorgen van justitie over een te dominante positie op de Amerikaanse markt wegnemen door het eigendomsrecht op de merken van Modelo te verkopen aan drankdistributeur Constellation Brands. Ook een brouwerij in het Mexicaanse Piedras Negras zou aan Constellation, dat al een samenwerkingsverband heeft met Modelo, overgedragen moeten worden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel