nieuws

Horeca België vreest gevolgen nieuw kassasysteem

Café

De Belgische horeca vreest dat er 25.000 banen in de branche verloren gaan als gevolg van het invoeren van blackboxen voor kassa’s. Op 1 januari 2014 moeten horecakassa’s in België verplicht worden gekoppeld aan een blackbox. De fiscus krijgt via deze blackbox rechtstreeks toegang tot transacties.

Horeca België vreest gevolgen nieuw kassasysteem

De blackbox wordt ingevoerd in België om zwart werken tegen te gaan. Hier heeft de horeca niets op tegen; wel eist de branche maatregelen om de loonkosten van horecapersoneel onder controle te houden.

Diverse sterchefs zijn bang om ‘onze geloofwaardigheid van culinaire topregio te verliezen als de overheid dit niet heel ernstig gaat aanpakken.’ Alex Clevers (Vivendum, 1 Michelinster), Dimitry Lysens (Magis, 1 ster) en Bert Meeuwis (Slagmolen, 2 sterren) zeggen  dat het onhaalbaar wordt om kwalitatieve horecazaken te behouden als er niets aan de loonkosten wordt gedaan. Ze stellen een betaalbare regeling voor overuren voor.

Via de zwarte doos heeft de fiscus zicht op al het financiële verkeer. Het aantal via de kassa geregistreerde consumpties wordt gekoppeld aan het aantal personeelsleden dat op dat moment in de zaak werkt. De Belgische kranten De Standaard en De Morgen schrijven over de maatregel.
Om de horeca tegemoet te komen, wordt momenteel een wetsvoorstel uitgewerkt dat iedereen toelaat om maandelijks 500 euro per maand belastingvrij in de horeca bij te verdienen. Voor full- en parttime medewerkers is er een voorstel om overuren tot 500 euro per maand voordeliger te belasten. ‘Beide voorstellen zijn een stap in de goede richting, maar het is zeker geen totaaloplossing’, reageert Horeca Vlaanderen.

Reageer op dit artikel