nieuws

Aantal WW-uitkeringen horeca verdubbeld

Café

Horeca, catering en verblijfsrecreatie hebben flink last van de crisis. Het aantal WW-uitkeringen is meer dan verdubbeld sinds het uitbreken van de crisis. Het aantal vacatures daalde van 74.600 naar 57.000. Dit blijkt uit de dinsdag gepubliceerde sectorbeschrijving van uitkeringsinstantie UWV.

Aantal WW-uitkeringen horeca verdubbeld

De horeca merkt de gevolgen van de crisis steeds meer en de sector verwacht dit jaar geen herstel. Uitgaven in de horeca zijn een luxeartikel, waarop relatief snel wordt bezuinigd als de koopkracht afneemt. Het aantal WW-uitkeringen is meer dan verdubbeld sinds het uitbreken van de crisis. In maart 2013 waren er meer dan 13.500 lopende WW-uitkeringen voor mensen in de horeca, catering en verblijfsrecreatie. Eind 2008 waren dit er ruim 6.000. In de zomer bleef de daling van het aantal uitkeringen uit.

Vacatures

Naast een toename van het aantal WW-uitkeringen constateert het UWV een daling van het aantal vacatures in de horeca. Waren er in 2007 nog 74.600 vacatures, in 2012 waren dit er 57.000. Voor 2013 wordt rekening gehouden met een afname van de zakelijke en consumentenbestedingen in de horeca en een verdere afname van de vacatures.

Herstel

UWVvoorziet een licht herstel van de vacaturemarkt in de sector in 2014. Ondanks de crisis hebben bedrijven nog steeds moeite om geschikt personeel te vinden, bijvoorbeeld voor zelfstandig werkend kok in een restaurant of voor opgeleide gastheren en gastvrouwen met gevoel voor het vak. Volgens UWV biedt de sector ook nog steeds kansen voor gediplomeerden van horecaopleidingen en voor laagopgeleide werkzoekenden.

Bekijk de volledige sectoranalyse van het UWV op www.werk.nl.

Reageer op dit artikel