nieuws

Agressie tegen rookinspecteurs neemt toe

Café

Kroegbazen en gasten worden tijdens rookcontroles steeds agressiever tegen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA). Althans, dat stelt de NVWA. De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en eist maatregelen van het kabinet.

Agressie tegen rookinspecteurs neemt toe

Volgens een woordvoerder van de NVWA gaat het om verbaal geweld, bedreigingen, ‘soms met de dood maar ook fysiek geweld waarbij inspecteurs het café worden uitgegooid’, aldus Marian Gacsbaranyi van de NVWA in De Volkskrant.

Gevolg van de toegenomen agressie richting inspecteurs is dat de inspecteurs alleen nog maar in duo’s cafés controleren. Kamerleden van VVD, PvdA, SP en D66 vinden dit onacceptabel en eisten in een debat met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) maatregelen.

‘We moeten ons afvragen wat er met ons als samenleving aan de hand is dat we geweld als een oplossing zien. Hoe haal je het in je hoofd om een inspecteur aan de broekriem naar buiten te flikkeren?’, aldus Myrthe Hilkens van PvdA in De Volkskrant.

Woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland vindt dat horecaondernemers en gasten met hun handen van inspecteurs moeten afblijven. Verder stelt hij dat de politiek bijdraagt aan onduidelijkheid door een wisselend rookbeleid.

Reageer op dit artikel